IBDP PROGRAMI CAS PROJESİ

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla Uluslararası Bakalorya Programı için yetkilendirilen FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi; IBDP Diploma Programı çerçevesinde, İstanbul'un iki büyük okulu ile birlikte üçüncü defa önemli bir CAS projesini gerçekleştirmiştir.

Creativity (yaratıcılık), Action (etkinlik) ve Service (toplum hizmeti) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşan ve IB Diploma Programı'nın vazgeçilmez bir parçası olan CAS'ın temel amacı; öğrencilerin akademik çalışmalar dışında, yaşayarak ve tecrübe kazanarak öğrenmelerini sağlamaktır.

Değer merkezli bir eğitim ve öğretimi amaçlayan CAS çerçevesinde IB öğrencilerimiz; FMV Özel Erenköy Işık Lisesi ve Terakki Vakfı Okulları öğrencileriyle ortak oldukları projenin ilk ayağını 9-10 Aralık, ikinci ayağını ise 12-13 Mayıs 2017 tarihinde Eskişehir'de bulunan Çifteler Ortaköy İlköğretim Okulunda gerçekleştirmişlerdir. Öğrencilerimiz burada, maddi imkânları kısıtlı öğrencilerle bir araya gelmiş ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirmiştir.

Üç okuldan toplam 120 IBDP öğrencisinin katıldığı projede, öğrencilerimiz başarılı bir ekip çalışmasıyla, altı saat süresince 2,3 ve 4. sınıf öğrencilerine; sokak oyunları, uçurtma yapma, ebru ve resim çalışmaları, yüz boyama, fen deneyleri ve ritim çalışması gibi birçok keyifli aktivitede eşlik etmişlerdir. Ayrıca okul bahçesine (viburnum licidum) parlak yapraklı kartopu alınarak dikilmiştir. Planlanan etkinliklerde azimle çalışan, uygulamada oldukça başarılı olan öğrencilerimiz; farklı okullardan gelen arkadaşlarıyla iş birliği içinde çalışmış ve çalışmalar süresince tüm hareketlerinin etik açıdan yaratacağı etkiyi dikkate alan davranışlar sergilemişlerdir.

9 Aralık 2017'de ziyaret süresince, Eskişehir Çifteler İlköğretim Okulu Müdürü, öğretmenleri ve öğrencileriyle birlikte, okulun fiziksel ve sosyal imkânlarının yetersizliği ve diğer ihtiyaçları konusunda görüşmeler de yapılmış ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. İlk günün sonunda üç okulun öğrencileri bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantının sonucunda okulun imkânlarını genişletmek adına bir kampanya başlatılmasına karar verilmiştir.

Başlatılan kampanya sonucunda, FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi, FMV Erenköy Işık Lisesi ve Feyziye Mektepleri Vakfı ve projede ortak çalıştığımız Terakki Vakfı Okulları'nın katkılarıyla okulun ihtiyaçları karşılanmış ve öğrencilerimiz tarafından 12 Mayıs 2017'de Eskişehir Çifteler'e gidilerek teslim edilmiştir.

Gün sonunda üç okuldan tüm öğrenciler kaldıkları otelin toplantı salonunda biraraya gelerek proje değerlendirme toplantısı yapmışlar ve kazanımlarını birbirleriyle paylaşmıştır.

13 Mayıs 2017 Cumartesi günü ise Eskişehir gidilerek önceden CAS (Creativity-Yaratıcık) kapsamında TITC dersinde araştırmasını yaptıkları şehrin tarihi ve kültürel mekanlarının kısa belgeselini çekmişlerdir.

Tüm bu etkinlikler sonunda öğrencilerimiz, CAS programının hedeflediği önemli kazanımları elde etmenin mutluluğuyla İstanbul'a dönmüşlerdir.